ارزش افزوده پیمانکاران ساختمانی یکی از پرابهامترین موضوعات مالیات صنعت ساختمان است. در یک پروژه ممکن است فروش واحد مسکونی از ارزش افزوده معاف باشد، اما خدمات پیمانکار مشمول مالیات باشد و مالیات پرداختشده بابت برخی خریدها نیز قابل بازیافت نباشد. به همین دلیل، یک تصمیم اشتباه در قرارداد یا صورتوضعیت، مستقیماً بر نقدینگی و سود پروژه اثر میگذارد.
ابهام اصلی زمانی شکل میگیرد که چند موضوع متفاوت را یکسان فرض کنیم: معافیت ملک و خدمات ساخت، درآمد حسابداری و مأخذ مالیات، صدور صورتوضعیت و وصول وجه، یا پروژه دولتی و طرح مسکن حمایتی. برای تعیین تکلیف ارزش افزوده، ابتدا باید ماهیت خدمت، مقررات دوره مربوط و نحوه تسویه قرارداد مشخص شود.
خلاصه در یک نگاه
- معافیت فروش ملک (بند ۱۰ الف ماده ۹) به خدمات ساخت، پیمانکاری، مدیریت پیمان و خدمات مهندسی سرایت نمیکند.
- درآمد برآوردی درصد پیشرفت، تا زمانی که در صورتوضعیت تأییدشده اعمال نشده، مأخذ ارزش افزوده نیست (بخشنامه ۲۰۰/۱۴۰۵/۸).
- تعویق پرداخت ارزش افزوده تا وصول وجه، فقط با ثبت نسیهبودن معامله در سامانه مؤدیان ممکن است؛ مانده بدهکار کارفرما بهتنهایی کافی نیست.
- کارفرمای دولتی مشمول تبصره ۳ ماده ۴، باید ارزش افزوده را همزمان با هر پرداخت به پیمانکار بپردازد.
- معافیت ارزش افزوده پیمانکاران مسکن حمایتی در سالهای ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ ادامه ندارد (دستورالعمل ۲۰۰/۱۴۰۵/۴۶).
- نسبتهای ۶۵/۳۵ یا ۷۰/۳۰ قاعده عمومی ارزش افزوده نیستند و وجود هزینه دستمزد، معافیت ایجاد نمیکند.
آیا خدمات پیمانکار ساختمانی از ارزش افزوده معاف است؟
بند ۱۰ قسمت «الف» ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده، داراییهای غیرمنقول را معاف کرده است. اما از معافیت انتقال ملک نمیتوان نتیجه گرفت که اجرای اسکلت، تأسیسات، نازککاری، مدیریت پیمان یا خدمات مهندسی آن نیز معاف است. این خدمات، در نبود حکم معافیت خاص، تابع مقررات عمومی ارزش افزودهاند.
از منظر تحلیل قرارداد، پرسش تعیینکننده این است: طرف قرارداد ملک میفروشد، یا در برابر دریافت حقالزحمه برای دیگری خدمت انجام میدهد؟
ارزش افزوده در قرارداد مشارکت در ساخت
در قراردادهای مشارکت در ساخت، عنوان «مشارکت» بهتنهایی پاسخ را مشخص نمیکند. تعهدات واقعی طرفین، نحوه انتقال سهم، مسئولیت خرید و ساخت و وجود خدمات مستقل باید بررسی شود. انتقال نتیجه یک قرارداد به قرارداد دیگر، صرفاً به دلیل شباهت عنوان آنها، قابل اتکا نیست.
مأخذ ارزش افزوده پیمانکار: درآمد درصد پیشرفت یا صورتوضعیت تأییدشده؟
یکی از ابهامهای مهم پیمانکاران، اختلاف میان درآمد شناساییشده در حسابها (روش درصد پیشرفت کار) و مبالغ صورتوضعیتهای تأییدشده است.
بخشنامه شماره ۲۰۰/۱۴۰۵/۸ مورخ ۵ اردیبهشت ۱۴۰۵ تصریح میکند درآمد برآوردی حاصل از درصد پیشرفت کار، تا زمانی که در صورتحساب صادره، یعنی صورتوضعیت تأییدشده، اعمال نشده باشد، مأخذ ارزش افزوده محسوب نمیشود. این بخشنامه مطالبه جرایم مذکور در متن خود را نیز نسبت به همین درآمد برآوردی فاقد موضوعیت دانسته است.
اهمیت مدیریتی این حکم در آن است که اختلاف درآمد حسابداری و فروش مشمول ارزش افزوده، لزوماً نشانه کتمان نیست؛ اما باید قابل توضیح باشد. توجه کنید که این بخشنامه مجوز تأخیر دلخواه در صدور صورتحساب نیست؛ موضوع آن فقط درآمد برآوردی است که هنوز در صورتحساب مربوط اعمال نشده است.
جدول تطبیق درآمد، صورتوضعیت و صورتحساب
پیشنهاد تراز ارقام، تهیه یک جدول تطبیق برای هر پروژه است که این چهار رقم را کنار هم نشان دهد: درآمد شناساییشده، صورتوضعیت تأییدشده، صورتحساب ثبتشده در سامانه مؤدیان و مطالبات وصولشده.
ارزش افزوده مطالبات وصولنشده؛ «پول نگرفتهایم» چه زمانی اثر دارد؟
تبصرههای ۱ و ۲ ماده ۴ قانون مالیات بر ارزش افزوده، میان تاریخ تعلق مالیات و زمان پرداخت آن تفاوت گذاشتهاند. در معاملات غیرنقدی، امکان تعویق متناسب پرداخت تا وصول وجه وجود دارد؛ مشروط به ثبت نسیهبودن معامله و دریافتوپرداختهای مرتبط در سامانه مؤدیان و تأیید طرفین.
بنابراین وجود مانده بدهکار کارفرما در حسابها، بهتنهایی برای استفاده از این ظرفیت کافی نیست. قرارداد، صورتحساب، وضعیت تسویه و اطلاعات سامانه باید با یکدیگر سازگار باشند.
پیشنهاد اجرایی: پیش از نهاییکردن اظهارنامه هر دوره، مطالبات وصولنشده را به تفکیک صورتحساب بررسی کنید، نه صرفاً بر اساس مانده کل حساب کارفرما. ممکن است بخشی از یک صورتحساب پرداخت شده و بخشی دیگر همچنان نسیه باشد.
تکلیف کارفرمای دولتی در پرداخت ارزش افزوده پیمانکار
تبصره ۳ ماده ۴ برای دستگاههای مشمول خود تکلیف ویژهای مقرر کرده است: ثبت قرارداد و پرداختها در سامانه مؤدیان و پرداخت ارزش افزوده متناسب، همزمان با هر پرداخت به پیمانکار. برای خودداری کارفرما نیز سازوکار وصول از کارفرما و منظورکردن اصل مالیات به حساب پیمانکار پیشبینی شده است.
این حکم مبنای مهمی برای پیگیری مستند مطالبات پیمانکار است، اما نباید آن را به همه کارفرمایان خصوصی یا همه اختلافات قراردادی تعمیم داد. مکاتبه مطالبه ارزش افزوده باید به قرارداد، صورتوضعیت، پرداخت انجامشده و مبلغ مالیات مربوط متصل باشد؛ مطالبه کلی و بدون جدول تطبیق، پیگیری را دشوارتر میکند.
ارزش افزوده مسکن مهر و طرحهای مسکن حمایتی در سالهای ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵
این موضوع از مهمترین ابهامهای فعلی پیمانکاران فعال در مسکن مهر و طرحهای حمایتی است.
دستورالعمل شماره ۲۰۰/۲۸۳۷۲/د مورخ ۲۴ تیر ۱۴۰۳، در اجرای احکام بودجهای سنوات ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۳، برای پروژههای واجد شرایط و با معرفی وزارت راه و شهرسازی، مقررات خاصی پیشبینی کرده بود؛ از جمله عدم شمول ارزش افزوده خدمات پیمانکاری در مراحل تعیینشده آن طرحها.
اما دستورالعمل شماره ۲۰۰/۱۴۰۵/۴۶ مورخ ۱۶ شهریور ۱۴۰۵ تصریح کرده است:
- احکام بودجهای مورد اشاره در سالهای ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ تکرار نشدهاند؛
- برای این سالها، حکم ماده ۱۷ قانون جهش تولید و تأمین مسکن مبنا قرار میگیرد؛
- در ماده ۱۷، حکمی برای معافیت ارزش افزوده پیشبینی نشده است.
همچنین در اصلاح مقررات سنوات قبل، عبارت مربوط به خرید کالا یا خدمت به «خرید مصالح» محدود شده است.
برداشت تحلیلی: اتکا به معافیتی که در رسیدگی سالهای قبل پذیرفته شده، برای ادامه همان رویه در سالهای ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ کافی نیست. این تغییر میتواند بر قیمت قرارداد، مطالبه از کارفرما و نیاز نقدینگی پروژه اثر بگذارد. در پروژههای چندساله، تفکیک دورهها اهمیت ویژه دارد؛ تاریخ انعقاد قرارداد، بهتنهایی تمام صورتوضعیتهای آینده را تابع مقررات زمان امضا نمیکند.
نسبت ۶۵/۳۵ و ۷۰/۳۰ مصالح و دستمزد؛ قاعده ارزش افزوده است؟
در گفتوگوهای اجرایی، گاهی سهم مصالح و دستمزد یا درصدهای مندرج در برآورد پروژه، بهعنوان مبنای قطعی مالیاتی معرفی میشود. در منابع بررسیشده برای این مقاله، مستندی برای اعمال عمومی نسبتهای ۶۵/۳۵ یا ۷۰/۳۰ به همه قراردادهای ساختمانی احراز نشد.
پیش از پذیرش چنین محاسبهای از طرف کارفرما یا مشاور پروژه، سه پرسش مطرح کنید:
- این نسبت مربوط به کدام مقرره است؟
- برای کدام نوع قرارداد وضع شده؟
- آیا در دوره مورد رسیدگی اعتبار دارد؟
درصد برآوردی هزینههای پروژه، جای مستند معافیت را نمیگیرد.
آیا بخش دستمزد قرارداد پیمانکاری از ارزش افزوده معاف است؟
وجود هزینه حقوق و دستمزد در یک قرارداد، به معنای معافیت همان سهم از مبلغ قرارداد نیست. در بخشنامه مورخ ۹ خرداد ۱۴۰۵ درباره قراردادهای مهندسین مشاور تأکید شده که معافیت تأمین نیروی انسانی، ناظر به خدمات واجد شرایط همان حکم است و صرف وجود هزینه نیروی انسانی موجب برخورداری از آن نمیشود.
نتیجه برای صنعت ساختمان: قرارداد اجرای کار با قرارداد دراختیارگذاشتن نیروی انسانی یکسان نیست. پیمانکاری که مسئول تحویل نتیجه کار است، نمیتواند صرفاً با تفکیک داخلی هزینه دستمزد، معافیت آن بخش را مفروض بگیرد.
اقلام پرریسک صورتوضعیت: پیشپرداخت، سپرده، تعدیل و تهاتر
پیشنهاد تراز ارقام این است که اقلام زیر جداگانه بررسی شوند:
| قلم مورد بررسی | ابهام اصلی |
|---|---|
| پیشپرداخت | وجه بابت چه تعهدی دریافت شده و چگونه با صورتحسابها تسویه میشود؟ |
| سپرده حسن انجام کار و کسور بیمه | کسر وجه چه اثری بر مأخذ و چه اثری بر زمان پرداخت دارد؟ |
| تعدیل و مابهالتفاوت قیمت | مبلغ بخشی از بهای خدمت است یا ماهیت دیگری دارد؟ |
| خسارت و جریمه قراردادی | عنوان ثبتشده با واقعیت مبلغ مطابقت دارد؟ |
| تهاتر با ملک یا مصالح | تعهد چگونه و در چه زمانی تسویه شده است؟ |
| وجوه خرید در مدیریت پیمان | خرید متعلق به کارفرماست یا مدیر پیمان خود عرضهکننده است؟ |
این جدول فهرست معافیتها نیست؛ فهرست نقاطی است که بدون بررسی اسناد، احتمال خطا در آنها بالاست. برای نمونه، کاهش خالص واریزی پس از کسورات، بهتنهایی به معنای کاهش بهای خدمت نیست. همچنین دریافت ملک در برابر طلب پیمانکاری را نباید صرفاً به دلیل نبود واریز بانکی «وصولنشده» تلقی کرد.
اعتبار خرید ارزش افزوده در پروژههای ساختمانی
طبق ماده ۸ قانون و تبصرههای آن، برخورداری از اعتبار خرید به نوع فعالیت و ارتباط خرید با فعالیت مشمول وابسته است. در فعالیتهای معاف، اصل بر قابلتهاتر یا استردادنبودن مالیات نهادههای مربوط است و در فعالیت مختلط نیز تفکیک اهمیت دارد.
اگر در برآورد پروژه مبلغی را قابل بازیافت فرض کنیم اما شرایط پذیرش آن فراهم نباشد، سود پیشبینیشده بیش از واقع نشان داده میشود. به همین دلیل، هنگام خرید باید مشخص باشد صورتحساب متعلق به کدام شخص و کدام پروژه است. در مدیریت پیمان نیز پرداخت وجه توسط مدیر پیمان، بهتنهایی تعیین نمیکند که اعتبار خرید متعلق به اوست.
چکلیست تصمیم مالیاتی برای هر قرارداد پیمانکاری
پیش از تأیید صورتوضعیت یا نهاییکردن اظهارنامه، برای هر قرارداد یک برگه تصمیم مالیاتی تهیه کنید که این موارد را روشن کند:
- ماهیت عرضه و مستند شمول یا معافیت؛
- دوره اجرای مقررات و وضعیت احکام خاص پروژه؛
- تطبیق درآمد، صورتوضعیت و صورتحساب؛
- وضعیت وصول، کسورات و تسویه غیرنقدی؛
- اعتبار خرید قابل پذیرش و مبالغ غیرقابل بازیافت؛
- تعهد کارفرما درباره پرداخت ارزش افزوده.
این بررسی باید پیش از ایجاد اختلاف انجام شود؛ زمانی که هنوز امکان اصلاح قرارداد، تکمیل اسناد و هماهنگی با کارفرما وجود دارد.
پرسشهای متداول درباره ارزش افزوده پیمانکاران ساختمانی
آیا پیمانکار ساختمانی باید ارزش افزوده بپردازد؟
بله، در نبود حکم معافیت خاص، خدمات پیمانکاری ساختمان مشمول ارزش افزوده است؛ حتی اگر خود ملک ساختهشده هنگام فروش معاف باشد.
مأخذ ارزش افزوده پیمانکار، درآمد درصد پیشرفت است یا صورتوضعیت؟
طبق بخشنامه ۲۰۰/۱۴۰۵/۸، درآمد برآوردی درصد پیشرفت تا زمانی که در صورتوضعیت تأییدشده (صورتحساب) اعمال نشده باشد، مأخذ ارزش افزوده نیست.
اگر کارفرما پول صورتوضعیت را نداده باشد، باز هم باید ارزش افزوده پرداخت؟
در معاملات غیرنقدی، امکان تعویق پرداخت تا وصول وجه وجود دارد، به شرط ثبت نسیهبودن معامله و دریافتوپرداختها در سامانه مؤدیان و تأیید طرفین. مانده بدهکار کارفرما در دفاتر بهتنهایی کافی نیست.
آیا پیمانکاران مسکن مهر و مسکن حمایتی در سال ۱۴۰۵ از ارزش افزوده معافاند؟
طبق دستورالعمل ۲۰۰/۱۴۰۵/۴۶، احکام بودجهای معافیت در سالهای ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ تکرار نشده و ماده ۱۷ قانون جهش تولید و تأمین مسکن نیز معافیت ارزش افزوده پیشبینی نکرده است.
آیا سهم دستمزد در قرارداد پیمانکاری از ارزش افزوده معاف است؟
خیر. وجود هزینه نیروی انسانی در قرارداد اجرای کار، معافیت ایجاد نمیکند؛ معافیت تأمین نیروی انسانی فقط ناظر به خدمات واجد شرایط همان حکم است.
درخواست بررسی ارزش افزوده قرارداد
اگر درباره ارزش افزوده قرارداد خود با کارفرما اختلاف دارید، برای درخواست بررسی از تراز ارقام این سه سند را آماده کنید: بند مالیاتی قرارداد، یک نمونه صورتوضعیت و شرح اختلاف با کارفرما. بررسی این سه سند مشخص میکند مسئله اصلی، شمول مالیات است، مأخذ محاسبه، زمان پرداخت یا نحوه مطالبه از کارفرما.
این مطلب جنبه آموزشی دارد و جایگزین بررسی قرارداد و اسناد هر پروژه نیست.
مقررات مورد استناد: قانون مالیات بر ارزش افزوده (ماده ۴ و تبصرههای ۱ تا ۳، ماده ۸، بند ۱۰ قسمت الف ماده ۹)؛ بخشنامه ۲۰۰/۱۴۰۵/۸ مورخ ۱۴۰۵/۰۲/۰۵؛ دستورالعمل ۲۰۰/۲۸۳۷۲/د مورخ ۱۴۰۳/۰۴/۲۴؛ دستورالعمل ۲۰۰/۱۴۰۵/۴۶ مورخ ۱۴۰۵/۰۶/۱۶؛ بخشنامه مورخ ۱۴۰۵/۰۳/۰۹ درباره قراردادهای مهندسین مشاور؛ ماده ۱۷ قانون جهش تولید و تأمین مسکن.